Aandelen, beurskoersen en AEX zijn voor velen abstracte begrippen. Laat staan als we het over de Amerikaanse aandelenbeurs hebben: een ver-van-ons-bed gebeuren. Maar wat zegt het eigenlijk als die Amerikaanse beurs, de Dow Jones, de hoogste stand aller tijden bereikt. En hoe komt het dat de opperbeste stemming in de Verenigde Staten ook hier in ons land aanstekelijk werkt. De AEX stijgt namelijk in één dag namelijk net meer dan twee procent.
Allereerst een wat complex antwoord: het optimisme komt onder andere doordat centrale banken veel geld investeren in het oppeppen van de wereldeconomie. Daarnaast trekt de Chinese overheid de portemonnee en verschaft leningen aan landen en banken overzees. Bedrijven kunnen op die manier indirect ook weer geld lenen en kunnen, als ze dat willen, weer meer investeren. Goed nieuws dus. En goed economisch nieuws zorgt ervoor dat mensen aandelen gaan kopen, met name omdat ze denken dat ook andere mensen aandelen zullen kopen. Daardoor stijgen de koersen.
Nederland positiever
De Nederlandse aandelenbeurs staat met 346.50 beduidend hoger dan tijdens het toppunt van de paniek begin 2009 toen de koers onder de 200 kwam maar is zeker ook geen historisch record. In juli 2007 stond de AEX op 560,79 en voor de aanslag in 2001 op de Twin Towers stond de teller zelfs boven de 690. Desondanks is de huidige stand een opsteker.
Heel Europa blijft achter
Toch blijft de Nederlandse beurs achter bij die van de Amerikanen. En dat komt omdat Nederland in Europa ligt. En beleggers kopen liever aandelen van niet-Europese bedrijven omdat door de Europese bezuinigingsmaatregelen van overheden de economische groei in Europa achterblijft. Het gevolg van bezuinigingen is dat consumenten en bedrijven minder uitgeven, wat de winst van ondernemingen remt en ook de aandelenkoersen.
Ook Chinezen trekken de portemonnee
Maar overdrijven de Amerikaanse beleggers ook niet een beetje met hun record? Immers: de verhalen over de Amerikaanse economie van de afgelopen tijd zijn nou ook niet echt florissant. Beleggers kijken naar de toekomst en vertrouwen erop dat binnen nu en twee jaar de economie in verschillende delen van de wereld aantrekt. Hier houden ze nu al rekening mee door alvast te investeren in bedrijven die kunnen profiteren van het herstel. Vroegtijdige pieken horen bij deze denkwijze.
De Europese banken helpen
Beleggers worden geholpen door de centrale banken uit Europa (ECB) en de VS (FED). Die stellen veel geld beschikbaar aan banken, tegen lage kosten. Op hun beurt lenen de banken het weer uit aan consumenten en bedrijven die door de lage rente sneller geld laten rollen. Ook de Chinezen dragen hieraan bij. De Chinese overheid gaf recent aan meer overheidsgeld beschikbaar te stellen voor het stimuleren van de economie. Aangezien de Chinese economie onlangs die van de VS inhaalde als grootste ter wereld, heeft dat wereldwijd gevolgen.
Het record op de Amerikaanse aandelenbeurs lijkt eigenlijk te snel te komen. De winst van bedrijven en de vooruitzichten op korte termijn zijn niet dusdanig dat het een record rechtvaardigt. Zeker niet omdat het in Europa nog rommelt bij regeringen die nog steeds bezig zijn met het voorbereiden en doorvoeren van harde bezuinigingen. Mede hierdoor staat de Nederlandse beurs nu laag, in historisch perspectief bezien. Op langere termijn lijkt een stijging dan ook aannemelijk. Maar dan zal de situatie in Europa wel langere tijd stabiel moeten blijven.
Bron: Wegwijs