Een var verklaring aanvragen is een must. U kunt uzelf dan wel als freelancer (of ZZP-er, dit is bijna hetzelfde en kan door elkaar worden gebruikt) beschouwen, dit betekent niet dat de Belastingdienst en de UWV dit ook doen. Een VAR verklaring is zowel voor u als voor uw opdrachtgever belangrijk. U dient te weten van welk soort dienstverband er sprake is (in verband met loonheffing en werknemersverzekeringen). Om te bepalen van welk dienstverband er sprake is kunt u een Verklaring Arbeidsrelatie opvragen bij de Belastingdienst, dit is echter niet verplicht. Bij het doorlopen van de vragenlijst krijgt u voldoende inzicht of u als zelfstandig ondernemer gezien zult worden. Van belang zullen dan de antwoorden zijn op vragen als: Hoeveel opdrachtgevers heeft u? Wie is aansprakelijk? Investeert uzelf in uw bedrijf?
| Belastingdienst |
U moet bij elke opdracht steeds weer na gaan of er sprake is van een dienstverband. Heeft u een Var verklaring dan garandeert dit de opdrachtgever dat hij geen sociale premies en loonheffing hoeft te betalen voor het werk dat een ZZP-er/freelancer voor hem doet. Daarnaast geeft de ZZP-er/freelancer in de VAR aan dat hij volledig aansprakelijk is voor de diensten die hij levert.
De Belastingdienst kan u vier verschillende vormen van een Verklaring Arbeidsrelatie toekennen; VAR-Loon, VAR-ROW, VAR-WUO of VAR-Inkomsten. Bij de VAR-loon wordt u beschouwd als werknemer en moet de werkgever loonheffing en premies werknemersverzekeringen inhouden. Bij VAR-ROW heeft u niet de status van ondernemer (fiscaal gezien) voor de inkomstenbelasting. Met VAR-WUO bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting. En bij de laatste vorm, VAR-Inkomsten zijn de inkomsten voor rekening van een vennootschap. Deze VAR-vorm is alleen relevant bij een NV of BV.
Bij de Belastingtelefoon kunnen ze u geen informatie geven over de criteria die men hanteert voor het afgeven van een var verklaring, dit wordt bepaald door de Belastinginspectie in Winterswijk. Volgens de Belastingtelefoon wil men deze criteria niet bekend maken aan de medewerkers van de Belastingtelefoon. Leuker kunnen ze het niet maken!
Enkele criteria voor een var verklaring die wij hebben kunnen achterhalen:
– U moet voor minimaal 3 opdrachtgevers per jaar een opdracht uitvoeren
– U mag geen gezagsverhouding met uw opdrachtgevers aangaan
– U moet u presenteren als een zelfstandig bedrijf
– U dient minimaal 1225 uur per jaar te besteden aan uw onderneming
– U dient minimaal 50% van uw werkbare uren te besteden aan uw onderneming
Uw formulier dient u te zenden aan: Belastingdienst , Postbus 9001, 7100 GB, WINTERSWIJK
Geldigheidsduur
Een ‘Verklaring arbeidsrelatie’ is geldig tot het einde van het jaar van afgifte. De geldigheidstermijn gaat in aan het begin van het kalenderjaar. Als de geldigheidstermijn verloopt en u wilt de VAR voortzetten, dan kunt u bij de Belastingdienst vanaf 1 september van ieder jaar een nieuwe verklaring aanvragen. Bent u een startende ondernemer? Dan kunt u direct een Var verklaring aanvragen. Deze is geldig vanaf het begin van uw werkzaamheden tot het einde van het kalenderjaar.
Als u vóór 1 november bezig bent met een opdracht die doorloopt tot in het volgende kalenderjaar (maximaal 1 jaar), hoeft u voor die opdracht in het volgende kalenderjaar geen nieuwe ‘Verklaring arbeidsrelatie’ aan uw opdrachtgever te geven. Als u na 1 november met een opdracht bent begonnen, moet u in het volgende kalenderjaar wel een nieuwe ‘Verklaring arbeidsrelatie’ aan uw opdrachtgever geven.
Voor meer informatie over de VAR kunt u terecht bij de Belastingdienst (aanvragen) en het ministerie van SZW (veel info)
| VAR aanvragen | het ministerie van SZW |
Naast een VAR-verklaring moet u nog veel meer zaken regelen. Buiten de informatie op deze website zult u veel hebben aan het voordeel boekenpakket dat wij aanbieden voor startende ondernemers en zelfstandigen zonder personeel (zzp´ers).